5 de Juny 2025
Sant Pere de Ribes, 5 de juny de 2025. Avui s’ha celebrat el 1r Congrés FRED-HUB, una jornada que ha superat totes les expectatives i que ha servit per materialitzar un somni compartit: impulsar un nou espai d’innovació oberta, en l’àmbit de la refrigeració de la cadena de fred.
El FRED-HUB no és només una plataforma tecnològica, sinó una comunitat viva, on empreses, institucions, centres de recerca i talent sumen esforços per transformar el sector del fred en clau d’eficiència energètica, reducció de la petjada de carboni i lluita contra el malbaratament alimentari.
Un congrés amb esperit transformador
La jornada ha comptat amb una àmplia representació institucional i acadèmica, així com amb agents clau de la indústria. Les benvingudes institucionals han anat a càrrec de l’Il·lma. Sra. Ana Herrera, alcaldessa de Sant Pere de Ribes; el Sr. Josep Lluís Bescós, vicepresident i CEO d’AKO; la Sra. Marisa Zaragozá, directora del Campus UPC Vilanova, i la Sra. Sònia Martínez, directora de la Fundació FRED-HUB.
Durant el matí, el Doctor José María Gil (CREDA – UPC) ha reflexionat sobre el repte del malbaratament alimentari com a element clau per la sostenibilitat del sistema alimentari, mentre que la Doctora Karina Gibert (IDEAI-UPC) ha ofert una ponència inspiradora sobre el potencial de la intel·ligència artificial aplicada i les conseqüencies d’un mal us.
La taula rodona tècnica, moderada pel director tècnic del FRED-HUB, el Sr. Xavier Albets, ha posat en comú les conclusions dels diferents grups de treball de les empreses col·laboradores i ha comptat amb experts de referència com l’Anna Gras (UPC), Josep Comaposada (IRTA), Eudald Casas (INNOVACC) i Laia Pagès (CARNET – UPC).
Un projecte amb arrels i ambició global
Des de l’empresa AKO, la UPC i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, patrons de la fundació FRED-HUB, es defensa una visió clara: la innovació no és patrimoni exclusiu dels grans nuclis urbans. Des del Garraf, i concretament des de Sant Pere de Ribes, s’està construint un espai de referència per a la transformació digital del sector del fred.
Tal com va expressar el Sr. Bescós, «sabem que el sistema alimentari mundial malbarata prop d’un terç del que produeix i que les instal·lacions frigorífiques són un dels principals consumidors d’energia. Per això hem de transformar el sector des de la intel·ligència, la digitalització i la col·laboració”.
El FRED-HUB neix per anar més enllà de les paraules i passar als fets: crear solucions concretes, escalar bones pràctiques i generar impacte real.
En aquest sentit, el congrés també ha estat una magnífica ocasió per reconèixer i agrair les primeres empreses i entitats col·laboradores que han decidit sumar-s’hi a través de la seva experiència i coneixement: Pecomark, Bon Preu, FREDVIC, Ametller Origen, Klüber Lubrication, Grup Matas Arnalot, Assolim FoodServices, Kuka, Cal Blay, Caffé d’Autore, Balfegó, Seidor i PROT Energia, l’IRTA, el clúster INNOVACC i ACCIÓ. El seu compromís i suport han estat decisius per fer del FRED-HUB una realitat tangible.
Suport institucional al més alt nivell
El congrés s’ha tancat amb les intervencions institucionals del Sr. Xavier Roca Ramon (Director General d’Indústria de la Generalitat de Catalunya), el Sr. Francesc Torres (Mgfc. Rector de la UPC) i el Sr. Jordi Garcia Brustenga (Director General de Estrategia Industrial del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo), que han manifestat el seu compromís amb el projecte i amb l’impuls per una indústria més innovadora i sostenible.
Mirant endavant
El 1r Congrés FRED-HUB no ha estat una fita, sinó un punt de partida. L’objectiu ara és fer créixer aquest projecte col·lectiu, ampliar la seva comunitat i consolidar-lo com un referent europeu en refrigeració sostenible.
L’ecosistema FRED-HUB farà del fred una solució.